Blogg

Därför ska ni fästa stor vikt vid er förlovningsring

10 nov 2016

Att bröllopet och giftermålet inte har samma status idag som förr är lätt att förstå sett till hur många årliga skilsmässor som sker i Sverige. Det är på många sätt bra – man måste kunna skilja sig från sin äkta maka/maka om man känner att kärleken tar slut, om den uppstår på annat håll eller om man helt enkelt inte klarar av ett liv tillsammans. Att man – som förr – tvingades leva kvar i ett dåligt förhållande bara för att man bytt ringar och lovat evig kärlek till varandra framför Gud är naturligtvis att anse som en ren och skär relik från forna, sämre tider.

Därmed dock inte sagt att äktenskapet saknar relevans. Nej, absolut inte och som förklaring till många av de årliga skilsmässorna så kan vi nog säga att det ligger en lättvindighet över det hela. Kort sagt; ett par blir för förälskade och så rusar man med skygglappar på hela vägen fram till altaret bara för att något år senare inse att det hela gick lite väl fort fram. Här någonstans har det hela gått över styr och vi skulle i många fall vilja se att det på det stora hela hanteras med ett större lugn och med mer eftertanke. Inte minst för sin egen skull – ett bröllop och en skilsmässa är dyr och det handlar således om att man även kan ta ekonomisk skada såväl som känslomässig sådan.

När ska man då gifta sig och vad är enligt oss ett bra startskott? Ja, varför inte se bytet en förlovningsring som en bra markering inför en kommande vigsel – som man gjorde förr. Att du ger din partner en förlovningsring och därefter – inom ett år, gärna flera – ser till att knyta era band i kyrkan (eller i stadshuset om ni väljer en borglig vigsel). Menas här och väldigt förenklat: se på din förlovningsring som en slags uppvärmning inför vad som komma skall. Ni får tid att lära känna varandra ordentligt; ni visar genom varsin förlovningsring att ni är trolovade och upptagna och ni kan känna hur det fungerar att exempelvis bo ihop.

För mannen – här kommer ett litet sidospår – så blir en förlovningsring dessutom den kommande vigselringen. Detta då vi i Sverige sällan byter ringar – som fallet är i amerikanska filmer – utan där är det i många fall bara kvinnan som får en renodlad vigselring medan mannen i fråga även fortsättningsvis (med gravering på insidan) fortsätter att använda sin förlovningsring. Således så bör man lägga lite mer pengar på just mannens förlovningsring.

Sakfrågan återigen dock: se till att inte ge er in för lättvindigt i äktenskapet. Det må inte vara den heliga institution det än gång varit, men för den sakens skull så ska man inte se det hela som en ”kul grej”. Det ska kännas rätt nu och det ska kännas rätt i framtiden. Ta det lite lugnt och ställ frågan med en förlovningsring för att sedan, så att säga, bli varm nog att komma i en framtida brudklänning.

Är en diamantring en ouppnåelig dröm?

14 aug 2016

En diamant är en kvinnas bästa vän. Orden som Marilyn Monroe sade lever än idag vidare och många ser en diamant – oavsett om det är en diamantring, en diamant att hålla i eller en diamant på exempelvis en länk – som något som man vill ha. Men; som man aldrig kommer att ha råd att köpa. Diamanter är dyra, låt oss inte säga något annat.

Men – det betyder inte att alla inte kan köpa exempelvis en diamantring. Priset varierar och allt beror på vilken typ av slipning som stenen haft samt – naturligtvis – i vilken storlek den är. Ju större en sten är – desto dyrare blir den också. Vi nämnde att alla kan ha råd att köpa en diamantring – priserna kan börja någonstans strax under 3000 kronor.

En ansenlig summa, visst – men ingenting som är omöjligt att spara ihop för personer med normala inkomster, arbeten och vanliga omkostnader. Det man ska vara medveten om är att en så pass ”billig” diamantring inte nödvändigtvis behöver vara ful eller se mindre exklusiv ut. Ringar skiljer sig åt och detsamma gäller som bekant smaken.

I många fall kan faktiskt dessa lite billigare ringar se betydligt exklusivare ut än vad en diamantring för 20.000 kronor gör –åtminstone för ett otränat öga. Visar du den för exempelvis en juvelerare så kommer denne direkt att kunna peka ut vad som gör att skillnaden i pris blir så pass påtaglig. Men, du kommer knappast att se någon skillnad och det kommer heller inte gemene man att bli som du träffar på gatan. Gott så. Men, det kommer alltid ett men på köpet.

Vi kan inte vara nog uppriktiga då vi säger följande: ska du köpa en diamantring – se till att du gör det hos en guldhandlare eller en juvelerare och hos seriösa sådana. Det är väldigt lätt att bli lurad då det kommer till köp av diamanter i synnerhet och smycken i allmänhet. Ditt otränade öga blir i det här fallet din största fiende. Du köper en diamantring för kanske 5000 kronor då det faktiska värdet på ringen i fråga kanske ligger på under tusenlappen. Hur kan det komma sig – ser det ut – och känns – som en diamant så är det väl också så? Inte alls. Tyvärr.

Diamantring eller en ring med kubisk zirkonia?

Kubisk zirkonia är en slags imitation av diamant och den är väldigt lätt att förväxla med en äkta. Det som skiljer dem åt är att diamanten är hårdare – 10 på Mohs skala, världens hårdaste naturmaterial – och har en annan ljusreflektion än vad en kubisk zirkonia har.

Som sagt; för dig som lekman kan detta vara svårt att avgöra och det finns således en risk. Rådet är att om du köpt en diamantring som du är osäker på kring äkthet så besöker du en guldsmed som ger dig svart på vitt – genom att kolla med speciella verktyg – direkt på plats i butiken. Denna tjänst brukar vara gratis.

Viktigt att påpeka är att kubisk zirkonia inte ska fröväxlas med ädelstenen Zirkon; en sten som är väldigt exklusiv och även den mycket dyrbar. Se dock upp om du handlar en ring med zirkon – det finns tyvärr många oseriösa handlare som saluför kubisk zirkonia som en äkta sten av zirkon.

Ett gissel för hela branschen och naturligtvis framförallt för kunderna som i slutändan tvingas betala avsevärt mycket mer för en ring än vad de borde ha gjort om handlaren varit ärlig.