Blogg

RSS

Olika typer av vikingasmycken

23 Oct 2022

Det finns många olika vackra vikingasmycke. Här nedan listar vi några av de vanligaste symbolerna så man vet vad man skall leta efter när man ska köpa vikingasmycken.

Torshammare

Torshammaren är kanske det absolut vanligaste vikingasmycket. Det har en historisk bakgrund och bars av vikingar från omkring år 1000. Torshammaren som smycke var ett svar på att fler övergick till kristendomen och började bära kors, torshammaren visade att man höll kvar vid asatro.

Björnar, vargar, svin och bärsärkarsmycken

En bärsärk var en vikingakrigare som slogs i en typ av transliknande tillstånd. De var iklädda djurhudar från björn, varg eller vildsvin. Djuret som de hade på sig symboliserade djuret från vilka de fick kraft från. Det engelska ordet berserk översätts relativt ordagrant där ber står för bear, alltså björn och serk står för shirt på svenska skjorta eller särk. Man tror att bärsärkar följde en typ av animism som fanns inom asatron.

Valknut

Valknuten består av tre sammanlänkade trianglar och kallas även för den slagnes hjärta, Valas hjärta eller Odens knop. Symbolen är mycket gammal och återfinns redan på 600-talet. Valknuten är vanlig inom all nyhedendom.

Yggdrasil

Inom asatron är yggdrasil världsträdet. I kronan, i de tre rötterna och under trädet lever jättarna, gudarna, människorna och de andra väsen som finns inom asatron. Att ha ett världsträd är inte unikt för asatron utan finns även i Persisk tradition och inom Mayansk mytologi.

Odens spjut - Gungner

Oden har många symboler, däribland spjutet gungner som sades aldrig missa sitt mål. Guden Oden var den visaste av asagudarna och Tors far. Han förknippas med läkekonsten och skriftspråket i form av runor. Oden är också guden för död och krig inom asatron. Andra symboler som man kan bära för att anknyta till oden är exempelvis korpar då det syftar på hans två korpar Hugin och Munin.

Runor

Det skriftspråk som vikingarna använde kallas för runor. Runor började användas innan vikingatiden runt år 100 och är troligen inspirerat av något annat av de klassiska skriftspråk som grekiska eller latinska. Det finns flera olika runskrifter då runor användes under lång tid och över hela nord- och västeuropa. Runskriftens alfabetet utvecklades åt olika håll under olika tidsepoker och på varierande geografiska platser, precis som nu. Det kan därför vara svårt att fastslå exakt vad en runa betyder, mycket kommer an på vart någonstans den hittades och till vilken epok den dateras.

Varför betala för mycket?

29 Nov 2018

Har du sett jämförelser mellan olika produkter? Eller har du själv gjort jämförelser mellan olika produkter? Du kanske har kontrollerat innehåll, pris och kvalitet och jämrfört dem med varandra? Låt oss leka med tanken att du hittar två rätt så liknande produkter men med helt olika pris. Vad, förutom priset, skiljer dem åt? Skulle du bli förvånad om du kom fram till att det inte är så stor skillnad på dem, mer än priset?

Använd en användbar sajt för jämförelser

Så är fallet med många av de produkter som vi, som kunder bara accepterar. Det visar en sajt som jämför kläder som är på mode, och som finns på nätet. Om du tittar runt på den kommer du att märka att de rakt av jämför två olika produkter som i alla fall på bilden ser ut att vara liknande varandra. Den ena är i vissa fall flera tusentals kronor dyrare än den andra. Då kan man ju undra varför man ska köpa den som är dyrare och inte den som är billigare?

Med den sajten får du hjälp att hitta den billigare produkten, om du så vill, eller den dyrare produkten, om du vill det. Antagligen får den sajt som plockar fram dessa alternativ en del av summan som du beställer för, då den ju gör reklam för de olika produkterna, och får oss, som kunder att gå in på de olika e-handlarna.

Sajt som låter kunder jämföra olika produkter

Man måste säga att grundarna av sajten är hängivna konsumenter och gör detta för att vi, som kunder, kanske ska bli medvetna om de skillnader som finns mellan de olika produkt. Framför allt är det så att vi som kunder egentligen inte betalar för kvalitet, när vi väljer kläder med ett högre pris. Det vi betalar för är endast märket på kläderna. De allra flesta kläder, sys av samma fabrikser i Kina, eller något annat land med billig arbetskraft. De har liknande material och liknande kvalitet.

Vi, som kunder, i Sverige, är vana att tänka att man betalar för en högre kvalitet om man väljer en produkt med ett högre pris, vilket inte alls är fallet, visar jämförelser som forskare har gjort. Vi betalar alltså inte för en bättre kvalitet när vi köper en dyrare vara. Vi betalar ett högre pris, för det vi tror är en bättre vara. Ju mer vi inser denna skillnad, desto mer upplysta konsumenter blir vi. Och det är dels det som den användbara sajten gör.

Mer skydd till alla juvelerare

24 May 2018

Den som hänger med i nyhetsflödet inser att stölder som går till enligt ”smash ans grab”, vilket innebär att man använder sig av ett fordon som kör in i en butik, till exempel med ett stort fordon, som en bil, hjullastare eller något annat fordon som förstör fronten eller entrén in till en juvelerare för att sedan hoppa ur fordonet och gripa tag i allt som tjuven får tag i, kastar in allt i väskor och flyr därifrån efter 10-15 minuter, innan någon polis eller väktare hinner komma på platsen. Under förra året genomfördes ett 90-tal sådana spektakulära kupper, skriver kvällstidningen Aftonbladet, som i sin tur hänvisar sina siffror till branschorganisationen Larmtjänst.

Med tanke på den sorgliga statistik som vi ser från Brottsförebyggande rådet som visar att uppklaringsprocenten från polisen dessvärre ligger på mellan 16-20 procent, innebär det att alltför många av dessa stölder förblir ouppklarade. Detta tillvägagångssätt är inte nytt, och detta sätt att bryta sig in, har kommit efter att de flesta butikerna numer har så pass bra skydd att ingen tar sig in på manuell väg. Tjuvarna har tagit till allt större fordon för att alls komma in.

Juvelerarbutikerna måste få bättre skydd

Det enda sättet att stoppa dessa stölder som sker på detta sätt är att hela tiden förbättra butiksfönster och det yttre skyddet för butikerna. Dessutom ska det inte gå att stjäla hjullastare, stora fordon, eller att man ska kunna komma in ens i närheten av butikerna med sådana fordon. Den senaste utvecklingen när det kommer till gallerior, shoppingstråk är också att man måste komma till rätta med vägarna utanför affärerna så att ingen kan komma in med fordon överhuvudtaget.

Som affärsägare är det viktigt att hänga med i utvecklingen både när det kommer till säkerhet men också när det kommer till design, byggmaterial och på vilka sätt man kan på ett smart sätt skydda sina varor, samtidigt som man också måste kunna locka in kunder. Det är ju alltid en avvägning vad som är viktigast och vilka prioriteringar som måste göras för att få det bästa ur båda aspekterna.

Vilket skydd är bäst?

Har man ett skydd för sitt stora vackra fönster, som på dagarna är till för att locka så många som möjligt in i butiken, men på nätterna skyddar de butiksfönster man har, kan man vara säker på att även en hjullastare har svårt att bryta sönder de slags galler man har. Så vad är det man kan göra? Hur kan man skydda sin juvelbutik mot ”smash and grab”?

Men att kunna visa upp sin butik och sina produkter är inte bara viktigt under öppettiderna. De flesta butiksägare vill också kunna visa upp sin butik när den är stängd. Samtidigt kan en stängd butik med ett skyltfönster utan skydd lätt bli utsatt för skadegörelse och inbrottsförsök. Därför väljer de flesta butiksägare att sätta någon form av skydd för sin butik, ett skydd som helst även ska tillåta insyn i lokalerna.

Det finns olika slags galler som hjälper kunderna att se in i fönstret även när butiken är stängd. De flesta galler som ger insyn är stålgaller men det finns andra sorts galler som även skyddar mot bränder och kan på så sätt ge dubbelt skydd.

Därför ska ni fästa stor vikt vid er förlovningsring

10 Nov 2016

Att bröllopet och giftermålet inte har samma status idag som förr är lätt att förstå sett till hur många årliga skilsmässor som sker i Sverige. Det är på många sätt bra – man måste kunna skilja sig från sin äkta maka/maka om man känner att kärleken tar slut, om den uppstår på annat håll eller om man helt enkelt inte klarar av ett liv tillsammans. Att man – som förr – tvingades leva kvar i ett dåligt förhållande bara för att man bytt ringar och lovat evig kärlek till varandra framför Gud är naturligtvis att anse som en ren och skär relik från forna, sämre tider.

Därmed dock inte sagt att äktenskapet saknar relevans. Nej, absolut inte och som förklaring till många av de årliga skilsmässorna så kan vi nog säga att det ligger en lättvindighet över det hela. Kort sagt; ett par blir för förälskade och så rusar man med skygglappar på hela vägen fram till altaret bara för att något år senare inse att det hela gick lite väl fort fram. Här någonstans har det hela gått över styr och vi skulle i många fall vilja se att det på det stora hela hanteras med ett större lugn och med mer eftertanke. Inte minst för sin egen skull – ett bröllop och en skilsmässa är dyr och det handlar således om att man även kan ta ekonomisk skada såväl som känslomässig sådan.

När ska man då gifta sig och vad är enligt oss ett bra startskott? Ja, varför inte se bytet en förlovningsring som en bra markering inför en kommande vigsel – som man gjorde förr. Att du ger din partner en förlovningsring och därefter – inom ett år, gärna flera – ser till att knyta era band i kyrkan (eller i stadshuset om ni väljer en borglig vigsel). Menas här och väldigt förenklat: se på din förlovningsring som en slags uppvärmning inför vad som komma skall. Ni får tid att lära känna varandra ordentligt; ni visar genom varsin förlovningsring att ni är trolovade och upptagna och ni kan känna hur det fungerar att exempelvis bo ihop.

För mannen – här kommer ett litet sidospår – så blir en förlovningsring dessutom den kommande vigselringen. Detta då vi i Sverige sällan byter ringar – som fallet är i amerikanska filmer – utan där är det i många fall bara kvinnan som får en renodlad vigselring medan mannen i fråga även fortsättningsvis (med gravering på insidan) fortsätter att använda sin förlovningsring. Således så bör man lägga lite mer pengar på just mannens förlovningsring.

Sakfrågan återigen dock: se till att inte ge er in för lättvindigt i äktenskapet. Det må inte vara den heliga institution det än gång varit, men för den sakens skull så ska man inte se det hela som en ”kul grej”. Det ska kännas rätt nu och det ska kännas rätt i framtiden. Ta det lite lugnt och ställ frågan med en förlovningsring för att sedan, så att säga, bli varm nog att komma i en framtida brudklänning.

Är en diamantring en ouppnåelig dröm?

14 Aug 2016

En diamant är en kvinnas bästa vän. Orden som Marilyn Monroe sade lever än idag vidare och många ser en diamant – oavsett om det är en diamantring, en diamant att hålla i eller en diamant på exempelvis en länk – som något som man vill ha. Men; som man aldrig kommer att ha råd att köpa. Diamanter är dyra, låt oss inte säga något annat.

Men – det betyder inte att alla inte kan köpa exempelvis en diamantring. Priset varierar och allt beror på vilken typ av slipning som stenen haft samt – naturligtvis – i vilken storlek den är. Ju större en sten är – desto dyrare blir den också. Vi nämnde att alla kan ha råd att köpa en diamantring – priserna kan börja någonstans strax under 3000 kronor.

En ansenlig summa, visst – men ingenting som är omöjligt att spara ihop för personer med normala inkomster, arbeten och vanliga omkostnader. Det man ska vara medveten om är att en så pass ”billig” diamantring inte nödvändigtvis behöver vara ful eller se mindre exklusiv ut. Ringar skiljer sig åt och detsamma gäller som bekant smaken.

I många fall kan faktiskt dessa lite billigare ringar se betydligt exklusivare ut än vad en diamantring för 20.000 kronor gör –åtminstone för ett otränat öga. Visar du den för exempelvis en juvelerare så kommer denne direkt att kunna peka ut vad som gör att skillnaden i pris blir så pass påtaglig. Men, du kommer knappast att se någon skillnad och det kommer heller inte gemene man att bli som du träffar på gatan. Gott så. Men, det kommer alltid ett men på köpet.

Vi kan inte vara nog uppriktiga då vi säger följande: ska du köpa en diamantring – se till att du gör det hos en guldhandlare eller en juvelerare och hos seriösa sådana. Det är väldigt lätt att bli lurad då det kommer till köp av diamanter i synnerhet och smycken i allmänhet. Ditt otränade öga blir i det här fallet din största fiende. Du köper en diamantring för kanske 5000 kronor då det faktiska värdet på ringen i fråga kanske ligger på under tusenlappen. Hur kan det komma sig – ser det ut – och känns – som en diamant så är det väl också så? Inte alls. Tyvärr.

Diamantring eller en ring med kubisk zirkonia?

Kubisk zirkonia är en slags imitation av diamant och den är väldigt lätt att förväxla med en äkta. Det som skiljer dem åt är att diamanten är hårdare – 10 på Mohs skala, världens hårdaste naturmaterial – och har en annan ljusreflektion än vad en kubisk zirkonia har.

Som sagt; för dig som lekman kan detta vara svårt att avgöra och det finns således en risk. Rådet är att om du köpt en diamantring som du är osäker på kring äkthet så besöker du en guldsmed som ger dig svart på vitt – genom att kolla med speciella verktyg – direkt på plats i butiken. Denna tjänst brukar vara gratis.

Viktigt att påpeka är att kubisk zirkonia inte ska fröväxlas med ädelstenen Zirkon; en sten som är väldigt exklusiv och även den mycket dyrbar. Se dock upp om du handlar en ring med zirkon – det finns tyvärr många oseriösa handlare som saluför kubisk zirkonia som en äkta sten av zirkon.

Ett gissel för hela branschen och naturligtvis framförallt för kunderna som i slutändan tvingas betala avsevärt mycket mer för en ring än vad de borde ha gjort om handlaren varit ärlig.