Därför ska ni fästa stor vikt vid er förlovningsring

Att bröllopet och giftermålet inte har samma status idag som förr är lätt att förstå sett till hur många årliga skilsmässor som sker i Sverige. Det är på många sätt bra – man måste kunna skilja sig från sin äkta maka/maka om man känner att kärleken tar slut, om den uppstår på annat håll eller om man helt enkelt inte klarar av ett liv tillsammans. Att man – som förr – tvingades leva kvar i ett dåligt förhållande bara för att man bytt ringar och lovat evig kärlek till varandra framför Gud är naturligtvis att anse som en ren och skär relik från forna, sämre tider.

Därmed dock inte sagt att äktenskapet saknar relevans. Nej, absolut inte och som förklaring till många av de årliga skilsmässorna så kan vi nog säga att det ligger en lättvindighet över det hela. Kort sagt; ett par blir för förälskade och så rusar man med skygglappar på hela vägen fram till altaret bara för att något år senare inse att det hela gick lite väl fort fram. Här någonstans har det hela gått över styr och vi skulle i många fall vilja se att det på det stora hela hanteras med ett större lugn och med mer eftertanke. Inte minst för sin egen skull – ett bröllop och en skilsmässa är dyr och det handlar således om att man även kan ta ekonomisk skada såväl som känslomässig sådan.

När ska man då gifta sig och vad är enligt oss ett bra startskott? Ja, varför inte se bytet en förlovningsring som en bra markering inför en kommande vigsel – som man gjorde förr. Att du ger din partner en förlovningsring och därefter – inom ett år, gärna flera – ser till att knyta era band i kyrkan (eller i stadshuset om ni väljer en borglig vigsel). Menas här och väldigt förenklat: se på din förlovningsring som en slags uppvärmning inför vad som komma skall. Ni får tid att lära känna varandra ordentligt; ni visar genom varsin förlovningsring att ni är trolovade och upptagna och ni kan känna hur det fungerar att exempelvis bo ihop.

För mannen – här kommer ett litet sidospår – så blir en förlovningsring dessutom den kommande vigselringen. Detta då vi i Sverige sällan byter ringar – som fallet är i amerikanska filmer – utan där är det i många fall bara kvinnan som får en renodlad vigselring medan mannen i fråga även fortsättningsvis (med gravering på insidan) fortsätter att använda sin förlovningsring. Således så bör man lägga lite mer pengar på just mannens förlovningsring.

Sakfrågan återigen dock: se till att inte ge er in för lättvindigt i äktenskapet. Det må inte vara den heliga institution det än gång varit, men för den sakens skull så ska man inte se det hela som en ”kul grej”. Det ska kännas rätt nu och det ska kännas rätt i framtiden. Ta det lite lugnt och ställ frågan med en förlovningsring för att sedan, så att säga, bli varm nog att komma i en framtida brudklänning.

10 Nov 2016