Är en diamantring en ouppnåelig dröm?

En diamant är en kvinnas bästa vän. Orden som Marilyn Monroe sade lever än idag vidare och många ser en diamant – oavsett om det är en diamantring, en diamant att hålla i eller en diamant på exempelvis en länk – som något som man vill ha. Men; som man aldrig kommer att ha råd att köpa. Diamanter är dyra, låt oss inte säga något annat.

Men – det betyder inte att alla inte kan köpa exempelvis en diamantring. Priset varierar och allt beror på vilken typ av slipning som stenen haft samt – naturligtvis – i vilken storlek den är. Ju större en sten är – desto dyrare blir den också. Vi nämnde att alla kan ha råd att köpa en diamantring – priserna kan börja någonstans strax under 3000 kronor.

En ansenlig summa, visst – men ingenting som är omöjligt att spara ihop för personer med normala inkomster, arbeten och vanliga omkostnader. Det man ska vara medveten om är att en så pass ”billig” diamantring inte nödvändigtvis behöver vara ful eller se mindre exklusiv ut. Ringar skiljer sig åt och detsamma gäller som bekant smaken.

I många fall kan faktiskt dessa lite billigare ringar se betydligt exklusivare ut än vad en diamantring för 20.000 kronor gör –åtminstone för ett otränat öga. Visar du den för exempelvis en juvelerare så kommer denne direkt att kunna peka ut vad som gör att skillnaden i pris blir så pass påtaglig. Men, du kommer knappast att se någon skillnad och det kommer heller inte gemene man att bli som du träffar på gatan. Gott så. Men, det kommer alltid ett men på köpet.

Vi kan inte vara nog uppriktiga då vi säger följande: ska du köpa en diamantring – se till att du gör det hos en guldhandlare eller en juvelerare och hos seriösa sådana. Det är väldigt lätt att bli lurad då det kommer till köp av diamanter i synnerhet och smycken i allmänhet. Ditt otränade öga blir i det här fallet din största fiende. Du köper en diamantring för kanske 5000 kronor då det faktiska värdet på ringen i fråga kanske ligger på under tusenlappen. Hur kan det komma sig – ser det ut – och känns – som en diamant så är det väl också så? Inte alls. Tyvärr.

Diamantring eller en ring med kubisk zirkonia?

Kubisk zirkonia är en slags imitation av diamant och den är väldigt lätt att förväxla med en äkta. Det som skiljer dem åt är att diamanten är hårdare – 10 på Mohs skala, världens hårdaste naturmaterial – och har en annan ljusreflektion än vad en kubisk zirkonia har.

Som sagt; för dig som lekman kan detta vara svårt att avgöra och det finns således en risk. Rådet är att om du köpt en diamantring som du är osäker på kring äkthet så besöker du en guldsmed som ger dig svart på vitt – genom att kolla med speciella verktyg – direkt på plats i butiken. Denna tjänst brukar vara gratis.

Viktigt att påpeka är att kubisk zirkonia inte ska fröväxlas med ädelstenen Zirkon; en sten som är väldigt exklusiv och även den mycket dyrbar. Se dock upp om du handlar en ring med zirkon – det finns tyvärr många oseriösa handlare som saluför kubisk zirkonia som en äkta sten av zirkon.

Ett gissel för hela branschen och naturligtvis framförallt för kunderna som i slutändan tvingas betala avsevärt mycket mer för en ring än vad de borde ha gjort om handlaren varit ärlig.

14 Aug 2016