Hur vet man ringstorlek?


Frågar du någon vilken storlek denne har på sina jeans så kan han säga detta direkt och utan betänketid. Frågar du om skjortans storlek så dröjer svaret förmodligen och blir lite mer svävande. Frågar du om skorna – ett svar direkt! Kort och gott; vi vet vilka mått våra kroppar har och vi lär oss vilka storlekar som fungera och vilka som inte gör det. Att skjortan och svaret kring denna kan bli lite svävande beror på det faktum att mått skiljer sig länder emellan och att vissa klädbutiker använder sig av S M L XL medan andra har siffror som mått; 42 – 44 – 48 – 52 och så vidare. Kläder och skor å sin sida är väldigt enkla att dels byta och dels så kostar de – i förhållande till det vi ska tala om – heller inte så mycket att man inte kan köpa nya om storleken visar sig vara helt galen.

Vad ska vi då tala om? Jo, ringar och hur man ska gå tillväga för att ta reda på vilket mått man har där. En ring – en förlovnings- eller vigselring – kostar mycket pengar och därför så är det extremt viktigt att måttet blir korrekt med en gång. Prova själv att ställa dig frågan om vilket mått du har på ditt ringfinger och du kommer förmodligen inte att ha en aning.

Gäller det en vigselring så råder vi direkt att man tar professionell hjälp vid mätningen; där har man inte den felmarginal som man kanske har vid en vanlig klackring eller vid en ring som man bara tänkt sig att använda vid enstaka tillfällen.

Hur mäter man ringstorlek?

Här säger vi att du och din partner ska välja förlovningsringar och att ni är osäkra på vilka mått ni har. Vi ger er två stycken alternativ kring hur ni ska bringa klarhet i frågan.

1) besök en guldsmed. Detta är det säkra sättet och dessutom så brukar det vara gratis (även om vissa kedjor gärna ser att köpet av ring även det slutförs i deras butik).

2) beställ hem en måttguide. Flera av dessa större guldsmedskedjor skickar ut ringmått som gör att man i lugn och ro kan prova hemma. Kruxet här är att dessa mått inte ger något utrymme och att det kan vara svårt att få samma exakthet som om man besöker en guldsmed rent fysiskt. Man ska inte underskatta de goda råd man få där. Hamnar du mellan storlekar i ringmåtten du beställt så kan det ställa till det för dig. En viktig detalj att addera här! Tänk på att dina fingrar sväller under dagen och att måtten därför skiljer sig åt - hos vissa ganska mycket – beroende på om du mäter då du kliver upp eller då du går och lägger dig på kvällen. Mät således med jämna mellanrum under dagen och försök att hitta en ring som vare sig är för stor eller för liten. Där är ytterligare en fördel i att besöka en butik; de har kunskapen kring hur valet ska se ut och om du (alla är unika här) ska gå upp- eller ned en storlek.

Hur mäter jag ringstorlek hemma?

Om vi säger att det snarare handlar om att du ska beställa en ring som inte är av samma dignitet som en förlovnings- eller vigselring så kan du mäta upp din egen storlek hemma (och därefter få svart på vitt om dessa stämmer då du beställt hem ringen i fråga). Det vi tänkte göra här är att presentera tre stycken metoder. Prova gärna alla tre så får du en större träffyta. Kom ihåg det vi sa ovan dock: mät under hela dagen och inte bara en gång under exempelvis morgonen. Måtten skiljer sig, som sagt, åt.

  • Tillhör du en av alla dem som fundererat kring det här med PI och hur du någon gång ska ha nytta av detta oändliga tal? Här har du chansen! Det hela är enkelt; du tar ett skjutmått och mäter den innersta diametern på en ring som du har hemma. Måtten du får fram där multiplicerar du med PI och det handlar alltid om mm och inte centimeter då det kommer till ringstorlekar. Svaret är din storlek.
  • Måttband: Mät den befintliga ringens invändiga omkrets med ett måttband. Det är ger det minst exakta resultatet och ska kanske snarare ses som ett komplement till de andra än som den metod du grundar ditt val på.
  • Trådmetoden. Ta en bit tråd och bind denna runt ditt finger – inte för hårt och inte för löst. Ta bort tråden och mät hur lång den är. Trådens längd är också den ringstorlek du har. I mm återigen.

Oavsett metod här: se till att alltid avrunda uppåt och aldrig nedåt.

sätta på ring på finger vid vigsel