Storleksguide Ringar

Köpa en ring – finns det någon storleksguide?

Det har blivit lättare att köpa en ring idag än vad fallet var förr. Men, det har också blivit betydligt lättare att misslyckas. Med detta menar vi att internet spelar en stor roll och där du förr – fysiskt – gick omkring hos olika guldsmeder, juvelerare eller i smyckesbutiker för att se vilka ringar de erbjöd så är allting idag bara ett klick bort. Kort sagt – du söker en ring, du hittar en som passar och som du alltid drömt om och du beställer den.

Men – och här har vi problemet: då ringen väl anländer så visar den sig vara för stor, den är för liten eller också så är den inte likadan som den du sett på bilden. Det senare är ett problem som har en enkel lösning – beställ enbart från seriösa guldsmeder och undvik sidor som ser ut att, så att säga, lova lite för mycket. Gå in med lite skeptiska glasögon och var realistisk. Erbjuds du en diamantring för halva priset jämfört med priset konkurrenterna ger – ja, då bör du också inta viss försiktighet och ställa dig frågan om det är för bra för att vara sant. Det är förmodligen just det.

Gällande det andra problemet med att handla en ring på nätet så finns en förklaring till detta och där vi helt enkelt använder oss av olika mått i olika länder. Köper du en ring från USA (notera dock att många länder har gått över till amerikanska storlekar och att dessa börjar närma sig standard) med måtten om en invändig omkrets på  på 49 mm samt en invändig diameter om 15.7 mm så kommer denna att gå under storleken 5. Köper du en ring i Europa så kommer storleken att vara 49 (efter den invändiga omkretsen). 

Klurigt, minst sagt och vi får hoppas att världen kan enas om ett mått som gäller. Det är förmodligen dock att hoppas på för mycket – tänk bara på metersystemet och hur man exempelvis mäter kläder i olika länder. Fram till dess att detta sker; här kommer en liten storleksguide:

Storleksguide ringar

Här kommer några av de vanligaste måtten för ringar och hur måttangivelsen ser ut för dessa.

Första siffran anger invändig omkrets i mm. (Inom parentes så sätter vi måtten för invändig diameter; även där angivet i mm)

  • 49 mm (15.70): Storlek i Europa – 49. Storlek i USA - 5
  • 52 mm (16.51): Storlek i Europa – 52. Storlek i USA - 6
  • 55 mm (17.35):Storlek i Europa – 55. Storlek i USA- 7
  • 57 mm (18.19):Storlek i Europa – 57. Storlek i USA - 8
  • 59 mm (18.89): Storlek i Europa – 59. Storlek i USA - 9