Mer skydd till alla juvelerare

Den som hänger med i nyhetsflödet inser att stölder som går till enligt ”smash ans grab”, vilket innebär att man använder sig av ett fordon som kör in i en butik, till exempel med ett stort fordon, som en bil, hjullastare eller något annat fordon som förstör fronten eller entrén in till en juvelerare för att sedan hoppa ur fordonet och gripa tag i allt som tjuven får tag i, kastar in allt i väskor och flyr därifrån efter 10-15 minuter, innan någon polis eller väktare hinner komma på platsen. Under förra året genomfördes ett 90-tal sådana spektakulära kupper, skriver kvällstidningen Aftonbladet, som i sin tur hänvisar sina siffror till branschorganisationen Larmtjänst.

Med tanke på den sorgliga statistik som vi ser från Brottsförebyggande rådet som visar att uppklaringsprocenten från polisen dessvärre ligger på mellan 16-20 procent, innebär det att alltför många av dessa stölder förblir ouppklarade. Detta tillvägagångssätt är inte nytt, och detta sätt att bryta sig in, har kommit efter att de flesta butikerna numer har så pass bra skydd att ingen tar sig in på manuell väg. Tjuvarna har tagit till allt större fordon för att alls komma in.

Juvelerarbutikerna måste få bättre skydd

Det enda sättet att stoppa dessa stölder som sker på detta sätt är att hela tiden förbättra butiksfönster och det yttre skyddet för butikerna. Dessutom ska det inte gå att stjäla hjullastare, stora fordon, eller att man ska kunna komma in ens i närheten av butikerna med sådana fordon. Den senaste utvecklingen när det kommer till gallerior, shoppingstråk är också att man måste komma till rätta med vägarna utanför affärerna så att ingen kan komma in med fordon överhuvudtaget.

Som affärsägare är det viktigt att hänga med i utvecklingen både när det kommer till säkerhet men också när det kommer till design, byggmaterial och på vilka sätt man kan på ett smart sätt skydda sina varor, samtidigt som man också måste kunna locka in kunder. Det är ju alltid en avvägning vad som är viktigast och vilka prioriteringar som måste göras för att få det bästa ur båda aspekterna.

Vilket skydd är bäst?

Har man ett skydd för sitt stora vackra fönster, som på dagarna är till för att locka så många som möjligt in i butiken, men på nätterna skyddar de butiksfönster man har, kan man vara säker på att även en hjullastare har svårt att bryta sönder de slags galler man har. Så vad är det man kan göra? Hur kan man skydda sin juvelbutik mot ”smash and grab”?

Men att kunna visa upp sin butik och sina produkter är inte bara viktigt under öppettiderna. De flesta butiksägare vill också kunna visa upp sin butik när den är stängd. Samtidigt kan en stängd butik med ett skyltfönster utan skydd lätt bli utsatt för skadegörelse och inbrottsförsök. Därför väljer de flesta butiksägare att sätta någon form av skydd för sin butik, ett skydd som helst även ska tillåta insyn i lokalerna.

Det finns olika slags galler som hjälper kunderna att se in i fönstret även när butiken är stängd. De flesta galler som ger insyn är stålgaller men det finns andra sorts galler som även skyddar mot bränder och kan på så sätt ge dubbelt skydd.

24 May 2018