Varför betala för mycket?

Har du sett jämförelser mellan olika produkter? Eller har du själv gjort jämförelser mellan olika produkter? Du kanske har kontrollerat innehåll, pris och kvalitet och jämrfört dem med varandra? Låt oss leka med tanken att du hittar två rätt så liknande produkter men med helt olika pris. Vad, förutom priset, skiljer dem åt? Skulle du bli förvånad om du kom fram till att det inte är så stor skillnad på dem, mer än priset?

Använd en användbar sajt för jämförelser

Så är fallet med många av de produkter som vi, som kunder bara accepterar. Det visar en sajt som jämför kläder som är på mode, och som finns på nätet. Om du tittar runt på den kommer du att märka att de rakt av jämför två olika produkter som i alla fall på bilden ser ut att vara liknande varandra. Den ena är i vissa fall flera tusentals kronor dyrare än den andra. Då kan man ju undra varför man ska köpa den som är dyrare och inte den som är billigare?

Med den sajten får du hjälp att hitta den billigare produkten, om du så vill, eller den dyrare produkten, om du vill det. Antagligen får den sajt som plockar fram dessa alternativ en del av summan som du beställer för, då den ju gör reklam för de olika produkterna, och får oss, som kunder att gå in på de olika e-handlarna.

Sajt som låter kunder jämföra olika produkter

Man måste säga att grundarna av sajten är hängivna konsumenter och gör detta för att vi, som kunder, kanske ska bli medvetna om de skillnader som finns mellan de olika produkt. Framför allt är det så att vi som kunder egentligen inte betalar för kvalitet, när vi väljer kläder med ett högre pris. Det vi betalar för är endast märket på kläderna. De allra flesta kläder, sys av samma fabrikser i Kina, eller något annat land med billig arbetskraft. De har liknande material och liknande kvalitet.

Vi, som kunder, i Sverige, är vana att tänka att man betalar för en högre kvalitet om man väljer en produkt med ett högre pris, vilket inte alls är fallet, visar jämförelser som forskare har gjort. Vi betalar alltså inte för en bättre kvalitet när vi köper en dyrare vara. Vi betalar ett högre pris, för det vi tror är en bättre vara. Ju mer vi inser denna skillnad, desto mer upplysta konsumenter blir vi. Och det är dels det som den användbara sajten gör.

29 Nov 2018